Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

La JeTee by Chris Marker

La JeTee/Η Πτώση 
Chris Marker/Κρις Μαρκερ
Το πρώτο είδα στο σπίτι του Ηρακλή - dj bwana - το 17 . ο1 . 1997, στην γιορτή μου Το έργο αυτό ήταν η κινηματογραφική αποκάλυψη,η μύηση.
Η σύλληψη με τις φωτογραφίες "εν κίνηση", σαν να διαβάζεις περιοδικό, ένα Φωτορομάντζο, μια ιστορία παιγνιδιού στο παρελθόν, παρών κ μέλλον, μια ιστορία αγάπης.
Γυρίστηκε το 1962, σημαδιακό??
Έχω γεννηθεί το 1962 Η μουσική, ταξίδι ανάμεσα στους αιώνες , μας μεταφέρουν στο ζοφερό Παρίσι μετά από ξαφνική ισοπέδωσή του στο γλυκό χαμόγελου, εκείνης που στο πρόσωπο της ξεκινά κ τελειώνει το έργο. 15 μέρες μετά, εκείνη την εποχή παιζόταν το "12 monkeys/12 πίθηκοι" του Terry Guilliam/Τερυ Γκιλλιαμ, το οποίο στηρίχθηκε ως βάση μερικά κομμάτια από το "La Jetee/Η Πτώση", δημιουργώντας ένα καινούργιο έργο, μια καινούργια ιστορία Πολύ ωραίο, πιο καινούργιο, δίνοντάς του μια φυσική συνέχεια στο άλλο του έργο "Brazil/ Μπραζιλ". Ένα χρόνο αργότερα, πα΄λι στην γιορτή μου - 17 . ο1 . 1998 -, συνέθεσα ένα κομμάτι που το ονόμασα "Gamaricote", μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτε κ που την είχα ονειρευτεί την προηγουμένη νύχτα, στο όνειρο μου. Καθώς έγραφα το κομμάτι, μου ήρθε στο νου το "La Jetee αλλά κ το 12 Monkeys", η όλη σύνθεση στηρίχθηκε σε αυτά τα 2 έργα, με μεγαλύτερη έμφαση στο "La Jetee", κ αυτό γιατί μου είχε αποτυπωθεί πιο έντονα, ίσως το ότι είναι ασπρόμαυρο, ίσως γιατί οι ηθοποιοί δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία στο έργο, όσο η ίδια η ιστορία που διαδραματίζεται. Η ομάδα ΚΙΝΕ σε συνεργασία του Ηρακλή, έκανα μια προβολή αφιέρωμα στο " La Jetee", το καλοκαίρι του 2003, παρουσιάζοντας την ταινία στις εκδόσεις Αγγλικής κ Γαλλικής κόπιας, υπήρξε βιβλίο που δίνονταν στην προβολή με την ζωή του Chris Marker/Κρις Μάρκερ, στην τελευταία σελίδα του βιβλίου υπήρχε cd, με 2 κομμάτια γραμμένα κ εμπνεσμένα στο " La Jetee", από τους DJ Bwana ως Narcopeptic > The Pier κ το "Gamaricote" A@H2O. Το CD υπάρχει, μπορείτε να το αποκτήσετε γράφοντας στο μαιλ > muzak7@gmail.com Το παραπάνω cd, έγινε αποκλειστικά από εμάς τους 2, ανεξάρτητη παραγωγή. Τα κομμάτια είναι ηχογραφημένα σε Homme Studio, εννοώντας τα δικά μας σπίτια κ μαζί με το cd υπάρχει ένθετο πληροφοριών σχετικά με τα κομμάτια. Το 2οο6, δημιούργησα ένα φωτορομάντζο, βασισμένο στο έργο κ χρησιμοποίησα το "Gamaricote" , παίζοντας με διάφορες εικόνες από φωτογραφίες μου, αλλά με γνώμονα τις φωτογραφίες έφτιαξα μια ιστορία 2 ανθρώπων κ το πως βλέπουν εκείνοι τον κόσμο τους.
Κ για να μήν "ευγολάμε συνέχεια τα γένια μας", ψάχνοντας βρήκα αυτό εδώ, έργο βασισμένο στο "La Jetee", από Γάλλους φοιτητές, το "Amour, a homage to "La Jetee" Αρκετά πιο κοντά στο έργο του Chris Marker
Άλλο ένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: